Kråkene Moss 70 år

Postet av Kråkene Moss den 20. Nov 2020

Kråkene Moss feirer 70 år

20. november 2020 feirer byens ishockeyklubb- Kråkene Moss 70 år. Store planer var lagt for markeringen av dette jubileet på selveste dagen med arrangement for store og små i Ishallen på Ørejordet, men dette lar seg naturligvis ikke gjennomføre med dagens smittesituasjon.

Historien til Kråkene Moss er noe vi i ishockeyklubben er svært stolt over, men det er også en historie som Moss by skal være stolt over. Kråkene Moss har en egen historiekomitee som har skrevet ned den fantastiske reisen siden 1950, og denne finnes i sin helhet her. Vi ønsker her å presentere noen hovedpunkter som mange av byens innbyggeres sikkert kan huske og mange sikkert vært en del av. Visste du at Kråkene Moss er ‘Østfolds’ eldste ishockeylag?

 

Den spede begynnelse

I etterkrigstiden var bandy en stor idrett, blant annet gjennom at fotballspillere hadde dette som vinteraktivitet. Moss Fotballklubb besluttet 5 november 1950 at bandy skulle skilles ut i en ny klubb sammen med Rapids bandygruppe. Dette ble starten av Moss Bandyklubb som ble stiftet 20.november 1950 med Ivar Thorbjørnsrud som leder.

Det var først etter OL i Oslo i 1952 at interessen for Ishockey økte og i 1953 ble det gjennomført en navneendring til ‘Kråkene’. Man innså også at ishockey har en betydelig mindre bane hvilket også reduserte arbeidet med ispreparering og snømåking.

Den første ishockey kampen ble spilt mot BFG-Oslo den 18 januar 1953, og Kråkene måtte spille alle kampene i Oslo frem til slutten av 1957 da man ikke hadde egen isbane. Det var på denne tiden, heller ingen andre lag fra Østfold som spilte Hockey. Etter opprykket til 2. divisjon i 1956 innså man behovet for å ha egen isbane og med betydelig innsats fra frivillige, noe startkapital og noe offentlig støtte, kunne Kråkene endelig åpne sin egen isbane den 23. desember 1957, lokalisert på grusbanen på Melløs.

Med egen isbane skøyt også rekrutteringen fart og det ble startet en ishockeyskole vinteren 1958. Klubben hadde på dette tidspunkt 75 aktive medlemmer og var ledet av Bjørn Ulriksen.


 

Økende interesse i regionen og behov for bedre anlegg

For å øke interessen for hockey i fylket, tok medlemmer fra Kråkene initiativ til å danne Østfold Ishockeykrets i 1961 der Sparta og Stjernen, som så smått hadde startet opp, ble medlemmer.

Sparta satset friskt og åpnet Norges første ishall i 1963 og ble brukt av Kråkene til treninger og hjemmekamper, da varierende klima og isforhold gjorde vår egen hjemmebane til tider ubrukelig.

Etter mange år med mildvær og vanskelige sesonger som følge av dårlige spilleforhold i Moss, kunne Kråkene etter en lang prosess med kommunen, observere at arbeid med bygging av kunstisbane på Ørejordet startet opp i 1983. Banen ble satt som en ishockeybane på vinteren og et tennisanlegg med 3 baner på sommeren og stod ferdig 6. desember 1985. Man så at etter mange vanskelige år med fallende medlemsaktivitet og vanskelige spilleforhold, så tok aktiviteten seg opp igjen.

Hjelpen som kommunen hadde lovet med banemannskap ble dessverre aldri noe av, og med ingen til å passe anlegget og isen løpende, forfalt det dessverre sakte, men sikkert. Bare 6 år etter åpningen, stod anlegget brakk.

Ildsjeler blåser liv i klubb og anlegg

Aktiviteten og anlegget lå nede i 4-5 år før noen  ildsjeler vekket det til liv igjen i 1995. Nytt kjøleanlegg ble installert på banen og i år 2000 ble utebanen gjenåpnet igjen. Banen ble nå også åpnet for skolebruk og publikum.

Aktiviteten økte kraftig sammen med medlemsmassen, men det var nærmest umulig å opprettholde et tilstrekkelig tilbud for byens barn og unge med utebanen, til tross for at denne hadde kjøleanlegg. Milde og varierende vintre gjorde sitt til at man så behovet for å ha en hall over isen, tilsvarende som Sparta gjorde allerede i 1963. En egen ishall- gruppe med Lasse Foldvik som leder, ble etablert. Gruppen arbeidet intensivt for å bli prioritert i Kirke- og Kulturdepartementets programsatsing for ishaller, og ble til slutt 1 av 12 som fikk tildelt viktig delfinansiering gjennom dette programmet.

Etter mange år med mye dugnad og intens jobb fra mange, kunne ordfører Paul-Erik Krogsvold åpne Moss Ishall 2. februar 2008. Moss Ishall ble da ishall nr.39 i landet og en helt ny æra for alle skøyteglade barn kunne starte. Moss Ishall og Kråkene Moss er og har vært en stor del av oppveksten og hjertet til et stort antall mossinger i 70 år, og er det fortsatt den dag i dag.

 


I dag

I dag er det et yrende aktivitetsnivå i Ishallen, der Kråkene Moss (ishockey og parahockey) og Moss Kunstløpklubb med sine til sammen 334 medlemmer sørger for at anlegget blir brukt fra morgen til kveld 7 dager i uken. Anlegget blir også benyttet av skoler, barnehager, behandlingsinstitusjoner med mer og har vært en stor suksess.En stor takk til alle som har bidratt

Styret i Kråkene Moss ønsker å rette en stor takk og ydmykhet til alle som har bidratt i denne fantastiske historien og dannet grunnlaget for det tilbudet som finnes i dag. Reisen har vært lang og svært krevende, men ildsjeler og innbyggerne i Moss by har stått sterkt sammen siden begynnelsen og overkommet de utfordringer som har oppstått.

Det er svært mange personer vi ønsker å takke, som vi ikke har nevnt i denne pressemeldingen. Dersom du ønsker å lese mer detaljert rundt historien og hvem som har bidratt med hva opp igjennom tiden, så kan du lese om det på vår hjemmeside: her.

 

Mvh

Styret i Kråkene Moss


0 Kommentar

Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.

Levert av IdrettenOnline